Niedoczynność tarczycy w ciąży

niedoczynnosc-tarczycy-a-ciaza_wiem_o_zdrowiu

Forum -> NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY A CIĄŻA

Tytuł:NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY A CIĄŻA
Autor:kisia19
15.4.2010, 11:55
2 lata temu chorowałam na niedoczynność xxx po ostatniej konsultacji,usg tarczycy lekarz powiedział ,że tarczyca jest xxx mi,że nie mam ani niedoczynności ani nadczynności(trochę dziwnie to zabzmiało). Mam jednak pytanie czy jest możliwość,żebym znowu miała niedoczynność? A także interesuje mnie czy fakt,że chorowałam na niedoczynność ma jakiś wpływ na prowadzenie ciąży,na zdrowie dziecka? Ostatnie pytanie to jak powinna leczyć sie kobieta z niedoczynnością tarczycy będąc w ciąży? Z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Tytuł:NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY A CIĄŻA
Autor:Ewka
24.6.2010, 13:34
To, że chorowałaś na niedoczynnosc tarczycy ma ogromny wplyw na rozwoj plodu a w pozniejszym okresie wzrost dziecka. Jest to szczegolnie niebezpieczne dla dziecka, gdyz moze doprowadzic do wyniszczajacych zmian w jego malutkim organizmie. lepiej sie dkoladnie przebadac

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

niedoczynnosc-tarczycy-a-ciaza_ciekawostki

Ciekawostki

Choroby tarczycy
Duże rozpowszechnienie chorób tarczycy sprawia, że są one najczęściej spotykanymi chorobami układu wydzielania wewnętrznego czyli dokrewnego. Ich częstość jest około siedmiokrotnie większa u kobiet niż u mężczyzn.

Czy wiesz, że...

Progesteron popularnie zwany jest luteiną i jest żeńskim hormonem płciowym wytwarzanym przez przekształcony pęcherzyk jajnikowy zwany ciałkiem żółtym oraz przez łożysko, ale tylko w trakcie ciąży. Jest najważniejszym hormonem wydzielanym przez jajniki i przez jądra.

Polecamy

Hiperprolaktynemia
Hiperprolaktynemia jest schorzeniem o podłożu hormonalnym. Powoduje przyrost stężenia prolaktyny we krwi. Prolaktynę produkuje przysadka mózgową. Ma ona przyczyniać się do utrzymywania aktywności ciałka żółtego, produkcji progesteronu oraz regulowania rozwoju gruczołów sutkowych oraz wydzielania mleka.

Archiwum

Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pomimo że lek dostępny jest od 1922 r. jego mechanizm działania nie jest do końca poznany. Zakłada się, że polega na hamowaniu aktywności COX w OUN, co z kolei powoduje zahamowanie syntezy prostaglandyn. Metamizol łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma stosunkowo słabe działanie przeciwzapalne, a silne przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Pyralgina w swoim składzie ma maksymalną, dostępną na polskim rynku bez recepty dawkę czynnej substancji jaką jest metamizol i jednocześnie nie jest szkodliwa dla organizmu.